U bent hier: nieuws

Wiebe Schuitemaker met pensioen

Dinsdag 29 december 2020

Wiebe Schuitemaker, Psychosociaal behandelaar bij Kairos in Arnhem nam vorige week afscheid van de Pompestichting nadat hij 13 jaar geleden de switch maakte van het bedrijfsleven naar de zorg. Hiermee heeft hij aanzienlijk langer dan zijn pensioengerechtigde leeftijd doorgewerkt. Hij zou iedereen op een dergelijke leeftijd zo’n carrièrestap aanraden. Het leren van nieuwe dingen, kennis op doen van manieren om patiënten te bejegenen maar ook het leren om geduldiger te zijn, hij maakte het allemaal mee. Hij is gegroeid in de jaren door zijn manier van analytisch denken niet meteen te vertalen in doelen die ook zo snel mogelijk behaald moeten worden. Hij heeft geleerd om door middel van kleine stappen vertrouwen te winnen van patiënten, mensen kansen te geven en mogelijkheden te bieden.

Zijn carrière begon als vrijwilliger waarin hij structureel een patiënt van de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg opzocht. Hierdoor werd hij steeds nieuwsgieriger naar TBS waarna hij intern solliciteerde voor een vaste functie. Hij vind de functie als psychosociaal behandelaar nog steeds een leuke functie waarin veel groeimogelijkheden zijn, patiëntencontacten, behandelrelaties en contacten met netwerken.

‘Je hebt met alle patiëntengroepen contact, gaat op huisbezoek maar ook het verzorgen van trainingen zoals de ART-training en de terugvalpreventietraining voor zeden patiënten’, vertelt Wiebe. Het is een uitdaging om het vertrouwen van patiënten te winnen die in eerste instantie afwerend zijn, minder gemotiveerd, argwanend of alleen maar veroordeeld worden. ‘Achter de patiënt gaan staan en samen kijken we hoe we kunnen voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Ook wel een vorm van compassie voelen. Het is lastig om het werk los te laten en vooral de band die je over de jaren met patiënten opbouwt. Maar voor nu is het tijd om zijn hoofdstuk bij Kairos af te sluiten en zich te richten op dingen die hij graag in zijn vrije tijd doet. Wiebe zingt, speelt toneel, is muzikaal en heeft onlangs nog in een film meegespeeld. En als corona het weer toelaat gaat hij twee maanden fietsen door Azië. Daarnaast wil hij zich blijven inzetten in de zorg en gebruik maken van zijn expertise en kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

 


Naar het nieuwsoverzicht

Corona: onze maatregelen

De coronacrisis en besluiten van de regering maken dat Kairos een aantal maatregelen heeft genomen om het coronavirus tegen te gaan. Doel is om te doen wat nodig is, maar ook dat de zorg aan onze patiënten zoveel mogelijk door kan gaan.

Geplande afspraken met patiënten gaan door. Of de afspraak op afstand (via telefoon of online via andere digitale middelen) of op een van onze locaties plaatsvindt, bespreekt de behandelaar met de patiënt.

Voor informatie rond online behandelen en de richtlijnen voor een afspraak op onze locaties zie 'laatste nieuws'.Sluiten